De atleten en de classificatie

Adventure-racing is een discipline die ook in Nederland steeds meer aandacht krijgt. In dit artikel vindt u een korte omschrijving van wat Adventure Racing precies inhoudt en meer informatie over de atleten en de verschillende competitieklassen. Er worden ook andere zaken besproken, zoals wat doen de atleten wanneer zij uitrusten van de training? Speel een online casinospel wat gebaseerd is op Adventure Racen, lees meer over het ontstaan van Adventure Racing in New Zeeland, of de wereldkampioenschappen die worden gehouden.

Wat is Adventure Racing precies?

Adventure Racing is een buitensport waarbij de deelnemers in teamverband een bepaalde afstand dienen af te leggen door middel van verschillende disciplines. Het is ontstaan in Nieuw Zeeland waar de atleten strijden om welk team het het eerste lukt om van de ene kant van het eiland naar de andere kant van het eiland te komen. Het is meestal een meerdaagse wedstrijd waarin de deelnemende teams vaak maar weinig slapen.

De route is geheim tot voor de start en heeft bepaalde verplichte onderdelen. Hoe het team van het ene onderdeel naar het andere onderdeel navigeert, is meestal geheel vrij. Kaartlezen is dan ook een van de disciplines waarover de deelnemende teams dienen te beschikken. Afhankelijk van de geografie van het land waarin de wedstrijd gehouden wordt, zijn er verschillende sportieve disciplines. Bijvoorbeeld een bergbeklimming, het overzwemmen van een meer, kajakken in een rivier, fietsen, skeeleren of langlaufen. Het is een relatief jonge sport, maar ook in Nederland worden al verschillende wedstrijden gehouden.

Welke buitensporten zijn opgenomen in een Adventure Race?

Dit hangt af van de route die afgelegd dient te worden. In het bergachtige Zwitserland dient de atleet over hele andere kwaliteiten te beschikken dan in bijvoorbeeld het vlakke Nederland. Enkele voorbeelden van sporten die veel voorkomen in de verschillende Adventure Race competities zijn:

  • Water: kajak, kano, raften, zwemmen en tubing
  • Transport met wielen: fietsen, mountainbiken, skeelers, steppen
  • Transport met dieren: kameel of paard
  • Lucht transport: paragliding of deltavliegen
  • Geografische elementen; navigatie, alpinisme, riverboarding
  • Touwhindernissen; tokkelen, abseilen, touwbruggen tyrolian

Welke route wordt gekozen hangt natuurlijk ook af van de kwaliteit als atleet. Wanneer je niet goed bent in zwemmen, is het niet handig om een groot kanaal over te steken, en iemand die beter is in kajakken dan in fietsen zal er eerder voor kiezen een deel van de route per kajak af te leggen.

Waar komen de deelnemers vandaan?

De meeste deelnemers van Adventure Racesportcompetities zijn bewoners van het land waarin de wedstrijd wordt gehouden. Dit geeft de atleet de mogelijkheid het hele jaar door te trainen op de verschillende sportonderdelen, en ook de topografie van het wedstrijdparcours van te voren te leren kennen. Maar natuurlijk zijn er ook atleten die graag meedoen aan een race die in een ander land gehouden worden.

Wie mogen er meedoen?

In principe mag iedereen meedoen. Er zijn competities speciaal voor mannen, vrouwen, jeugd, en gehandicapten. Voor deelname aan de Nationale Kampioenschappen of bij sommige internationale wedstrijden dient de deelnemer zich eerst te kwalificeren.