De geschiedenis van de AR World Series

De AR World Series omvat een ontzettend spannende sport: een wereldkampioenschapsserie van Adventure Racen in expeditiestijl. De AR World Series bestaat uit een verzameling afzonderlijke races en wordt jaarlijks wereldwijd gehouden. In dit artikel lees je hoe de AR World Series zijn ontstaan.

De oorsprong van de races

Geoff Hunt en Pascale Lorre waren zelf fervent adventureracers. Ze misten zelf een gestructureerd opgezette race en wilden daarom zelf hun visie toepassen binnen de wereld van de Adventure Races. In 2001 werd hun droom werkelijkheid met de Discovery Channel World Championship in Zwitserland, waar maar liefst 41 landen deelnamen aan de race. Na een tijdelijke stilte volgde in 2004 Canada Zwitserland op als gastland van de Adventure Race. Sindsdien is het systeem ingeburgerd en wordt het elk jaar gehouden met elke keer een ander gastland.

Wat moet je weten over de verschillende soorten races?

De races bevatten verschillende disciplines en worden verspreid over de hele wereld gehouden, in series tot soms wel 12 races. De individuele races van de World Series bepalen welk team er mee mag doen aan de wereldkampioenschappen. De regerend wereldkampioen krijgt het voorrecht de titel te verdedigen tijdens het volgende wereldkampioenschap. Ook worden er wildcards uitgegeven. Het wereldkampioenschap van 2011 staat in de geschiedenisboeken als het kampioenschap met het grootst aantal deelnemers ooit. Hier deden maar liefst 90 teams aan mee uit in totaal 21 landen. Er vinden nog altijd verbeteringen plaats binnen de sport, zeker als het gaat om materiaal en logistiek.

De races van 2015, 2016 en 2017

In 2015 werd de race in Brazilië gehouden. De race werd hier gewonnen door team Seagate uit Nieuw-Zeeland. De afzonderlijke races in dat jaar vonden plaats in de landen Nieuw-Zeeland, Chili, Swaziland, Spanje, Verenigde Staten, Australië, Frankrijk en Brazilië. In 2016 vond het wereldkampioenschap in Australië plaats en weer won team Seagate uit Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland had in 2014 en 2015 ook al gewonnen en won hiermee dus de derde wereldtitel op rij. Hierdoor staat team Seagate momenteel bovenaan in de ranking van de World Series. In 2016 werden de afzonderlijke races gehouden in de landen Belize, Nieuw-Zeeland, Chili, Zuid-Afrika, Paraguay, de Verenigde Staten, Colombia, Ierland, Frankrijk, China en Australië. De strijd om de wereldtitel van 2017 is nog in volle gang. Wat we wel al weten is dat het kampioenschap zal plaatsvinden in de Verenigde Staten. De landen waar de afzonderlijke races worden gehouden, zijn Paraguay, Ecuador, Spanje, Zuid-Afrika, China, Frankrijk en de Verenigde Staten. Er zijn nu een paar races gereden en de spanning stijgt. In augustus zal de laatste race van 2017 worden gereden en dan wordt bekend wie de titel AR World Series van 2017 mag gaan dragen.