Format van de sport

De AR World Series is een sport die wereldwijd geliefd is. De uitdaging, de lichamelijke en geestelijke inspanning, het werken in teamverband, helemaal stuk gaan, grenzen verleggen en buiten bezig zijn, zijn een kleine greep uit de dingen waar deelnemers van de AR World Series aan denken als je ze vraagt de sport te omschrijven. Adventure Racing zit qua populariteit nog steeds in de lift.

Hoe werkt het

In elk deelnemend land vinden races plaats. Elke race is onderdeel van de kwalificatie voor deelname aan het kampioenschap. Voor elke deelnemer aan de kwalificatieraces zijn punten te verdienen. De hoeveelheid punten bepaalt of je meedoet aan de wereldkampioenschappen. De titelverdediger heeft sowieso recht op deelname omdat zij de kans krijgen de titel te behouden. Naast de standaard deelname van de wereldkampioen en de teams met voldoende punten, worden er ook wildcards uitgedeeld. De afzonderlijke races vinden plaats in de deelnemende landen. Het parcours bepaalt de lengte en de intensiteit van de race. Dit kan een korte sprint van 2 uren zijn, maar ook een expeditie van een week onafgebroken racen. Een mentale en fysieke uitputtingsslag die oprecht een topsport genoemd mag worden.

Atleten en hun ranking

Atleten van over de hele wereld hebben hun passie gevonden in de AR World Series. In elke uithoek van de wereld worden de afzonderlijke kwalificatiewedstijden gehouden die de landenteams op de wereldkampioenschappen kunnen krijgen. Voorwaarde bij deelname aan het AR World Championship is dat minimaal twee leden van het team dat deelneemt aan de kampioenschappen, ook deel hebben uitgemaakt van het team dat meedeed aan de kwalificatiewedstrijden. Wanneer het team eerste wordt bij een kwalificatiewedstrijd, dan winnen ze hier een deelname bij het World Championship mee, maar ook hoeven ze geen inschrijfgeld te betalen. De tweede plaats mag ook meedoen aan het wereldkampioenschap, maar zij dienen wel inschrijfgeld te betalen. Wanneer het team wat de eerste of tweede plaats behaald heeft al eerder een plaats in het wereldkampioenschap en/of kwijtschelding van het inschrijfgeld heeft veroverd, dan schuift deze prijs door naar het team wat direct onder hen op de ranking staat. Wild cards worden uitgedeeld op basis van inschrijving. De teams die al voorkomen op de ranking, hebben hierbij een voorrangspositie. De teams van het gastland van de kampioenschappen doen bij voorbaat al mee aan de World Championships.

Ook wordt er een plaats in de World Championship gereserveerd voor het beste nationale team van elk land dat zich als gastland voor de kwalificatiewedstrijden heeft opgeworpen. Het desbetreffende team moet binnen veertien dagen deze plaatsing accepteren. Deze plaats is extra naast de teams van de gastlanden die mogelijk de eerste of tweede prijs in de kwalificaties heeft bemachtigd.