Racesoorten: wat moet je weten?

De AR World Series omvat een ontzettend spannende sport: een wereldkampioenschapsserie van Adventure Racing in expeditiestijl. De AR World Series bestaat uit een verzameling afzonderlijke races en wordt jaarlijks wereldwijd gehouden. De afzonderlijke races zijn kwalificatiewedstrijden voor de World Championships die elk jaar in een ander gastland worden gehouden.

Over Adventure Racing

De races vinden elk jaar plaats in een ander land. Het is een ongeschreven regel dat het gebied waar de races in plaatsvinden, onherbergzaam moet zijn. Het is natuurlijk een Adventure Race en daarom moet de omgeving voldoende uitdaging bieden. Het parcours beslaat enkele honderden kilometers en dit parcours wordt afgelegd door een team bestaande uit vier personen. Het parcours wordt onafgebroken afgelegd en de teams mogen geen hulp van buitenaf aannemen. De races bevatten verschillende disciplines.

De disciplines

De disciplines waaruit de Adventure Races bestaan, zijn zeer gevarieerd. Elke race wordt gekenmerkt door zijn eigen elementen oftewel disciplines. Welke disciplines onderdeel van de race gaan zijn, is afhankelijk van in welk gebied de race plaatsvindt. Ook bepaalt de lengte van de race hoeveel, en welke, disciplines onderdeel zijn. De volgende disciplines vallen onder Adventure Racing:

  • Peddelen: bijvoorbeeld kanovaren en kajakken
  • Voortbewegen op wielen: bijvoorbeeld mountainbiken of steppen
  • Voortbewegen per dier: paard- of kameelrijden
  • Transport via de lucht: bijvoorbeeld deltavliegen
  • Landschapselementen: bijvoorbeeld zwemmen en alpinisme
  • Touwhindernissen: bijvoorbeeld tokkelen en touwbruggen

De duur van de race

Elke race is anders en kent andere obstakels die moeten worden overwonnen door het gebruik van een van de disciplines. Niet elke race wordt over dezelfde afstand afgelegd en heeft daardoor ook niet dezelfde duur. Zo kent Adventure Racing de sprint. Dit is een race over een korte afstand die vaak slechts een paar uren duurt. Daarnaast zijn er races die wat langer duren, zoals een race van 12 uren of 24 uren. De korte races zoals de sprint en de 12-uurs races vergen iets minder inspanning dan de langere races. Pas bij de 24-uurs race en de race met expeditie-lengte wordt er meer van je uithoudingsvermogen gevraagd. Er moet meer afstand afgelegd worden waarbij er meer en beter genavigeerd moet worden.

Een team moet goed op elkaar ingespeeld zijn, wil je wrijving onderling voorkomen. Het is vooral belangrijk dat de leden van de teams een strategie kiezen. Je moet je eigen krachten kennen en op basis daarvan bijvoorbeeld kiezen of je de nachten doorhaalt, of toch even gaat rusten om krachten te sparen. De langste races duren soms wel een week en deze races worden dan ook wel expeditie races genoemd. Ook bij de lange races dienen de teams volledig zelfvoorzienend te zijn en mag er absoluut geen hulp van buitenaf worden aangenomen. De teams dienen zichzelf van eten en drinken te voorzien. Ook dient een team zelfstandig de meest gunstige route te bepalen en zelf een slaapplaats onder de sterrenhemel te zoeken. Bij de expeditieraces worden ook de zwaardere disciplines geïntroduceerd, naast de disciplines die je helpen grotere afstanden af te leggen, zoals mountainbiken en paardrijden.