Wereldkampioenschap

De verschillende kampioenschappen in Adventure Racing worden gehouden in teamverband. Een team kan bestaan uit mannelijke en vrouwelijke deelnemers, maar ook uit alleen maar mannen of vrouwen. Het gaat er natuurlijk om welk team in de snelste tijd een bepaald parcours kan afleggen. Een team mag bestaan uit 4 personen.

Hoe classificeert een team zich voor deelname aan de Adventure Race wereldkampioenschappen?

Om mee te kunnen doen aan de Adventure Race wereldkampioenschappen dient een team zich eerst te kwalificeren in nationale wedstrijden. De kwalificatierondes worden overal ter wereld gehouden. In een race van 4 tot soms wel 10 dagen strijden de teams om de eerste plaats. Tijdens deze non-stop race wordt een bepaald traject in de open natuur afgelegd en komen verschillende disciplines aan bod, zoals navigatie, trekking, kajakken, mountainbiken, zwemmen en nog veel meer. Welk parcours er precies afgelegd dient te worden en welke disciplines aan bod komen wordt geheim gehouden tot aan de start. Natuurlijk geeft de geografie van het land waarin de wedstrijd gehouden wordt wel enkele aanwijzingen. Meestal vinden de races in onherbergzame gebieden plaats. Per race mogen 4 personen van een team mee doen. In deze race die vaak over een afstand loopt van enkele honderden kilometers, komen de vier deelnemers voor verschillende trajecten te staan die op een bepaalde wijze afgelegd dienen te worden. Hulp van buitenaf is niet toegestaan tijdens de race. De teams moeten zelfvoorzienend zijn en pas als het laatste teamlid de finishlijn is overgekomen, is het hele team gefinisht.

Waar worden de kwalificatierondes in Nederland gehouden?

Ook in Nederland is het Adventure Racen de laatste 10 jaar enorm populair geworden. Sinds 2009 vinden er ook Nederlandse kampioenschappen plaats, waarin de Nederlandse Adventure Race teams strijden voor een kwalificatie om naar de Europese en wereldkampioenschappen te gaan. Tot op heden is dat nog niet gelukt. De Nederlandse wedstrijden worden meestal gehouden in het zuiden van het land. Dit gebied heeft nu eenmaal meer te bieden dan het vlakke Noorden, wat voornamelijk uit grasland bestaat. De races die in Nederland worden gehouden beslaan meestal 4, 6. 8 en soms 12 uur. De eerste race in Nederland vindt dit jaar plaats op 15 oktober, in de provincie Gelderland. Hoe het parcours precies gaat lopen is uiteraard nog geheim.

Spectaculaire meerdaagse races in andere landen!

De Adventure Races zijn in heel veel landen enorm populair. Vooral de landen waar veel extreme buitensporten gehouden kunnen worden zijn tegenwoordig enorm in trek, zeker ook voor de Nederlandse teams. De meest spectaculaire meerdaagse races of expedities worden gehouden in landen zoals Portugal Braziliƫ, Peru, Australiƫ, Verenigde Staten en Ecuador.

Waarom scoort Nederland (nog) niet op de wereldranglijst?

Natuurlijk zijn de geografische omstandigheden in Nederland bijna niet te vergelijken met andere landen. Nederland heeft geen extreem klimaat, is vlak en heeft geen snelstromende rivieren, uitgestrekte onbewoonde gebieden of andere uitdagingen. Meer over het ontstaan van deze fantastische sport kunt u lezen in de geschiedenis van het Adventure Race wereldkampioenschap.